Overlast of bijenzwerm?

Overlast door insecten wordt vaak aan bijen toegeschreven maar zijn het wel bijen? De honingbij wordt vaak verward met de hommel en de wesp. Als je goed kijkt zijn de verschillen heel erg duidelijk, niet alleen het uiterlijk is anders ook de levencyclus verschilt.


Hommels.

Hommels zijn ronde harige insecten die in kleine nesten leven. Ze maken hun nesten in de grond maar als de koningin in haar eentje in het voorjaar een nestplaats moet uitzoeken heeft ze een voorkeur voor een gestoffeerd plekje: een vogelhuisje dat niet schoongemaakt is bijvoorbeeld. Er zijn in Nederland meerdere soorten hommels en u kunt er meer over vinden op internet onder hun Latijnse naam: Bombus.

Ze zijn ongevaarlijk, maar kunnen wel steken. Als u een vogelhuisje met insecten heeft is de kans heel groot dat het hommels zijn. Heeft u er geen last van, laat het kastje dan gewoon hangen. In het najaar sterft het nestje uit en kunt u het vogelhuisje schoonmaken. Bij overlast: neem kontakt op met de gemeente, insectenbestrijders of plaatselijke imker.


Wespen.

De gladde geel zwarte insecten zijn de wespen en zij zorgen voor de meeste overlast. Ook hiervan zijn er meerdere soorten in Nederland van kleintjes zoals de Duitse wesp tot knoeperts als de Hoornaar. In tekenfilmpjes zijn de bijen bijna altijd zwart-geel gestreept, misschien dat er daarom zoveel verwarring is met de Honingbij. Wespen maken hun nesten van papier, dat ze zelf kauwen van onbehandeld hout, maar ook in gaten in de grond. In Augustus stort het nest in; de oude koningin overlijdt, er worden geen eitjes meer gelegd, er komt steeds minder broed om voor te zorgen en daarbij komt ook nog: de larven van de wespen geven na voeding een zoete bedankje terug aan de werksterwesp: een druppel honingdauw. Als de wespen het zonder de zoetigheid en werk moeten doen kunnen ze behoorlijk vervelend worden en zomaar steken.

Ook bij deze insecten geldt: heeft u er geen last van, laat het nest dan zitten. Wespen eten andere (plaag) insecten en hebben dus zeker nut in de natuur. Het nest sterft uit en kan dan zonder problemen worden verwijderd. Bij overlast geldt hetzelfde als bij de hommels: bel de gemeente, insectenbestrijders of de plaatselijke imker.


Honingbijen.

Hieronder ziet u een voorbeeld van een bijenzwerm. Duizenden bijen klitten om de koningin heen. Ze zijn uit de kast gegaan en op zoek naar een nieuwe woning. Ga niet zelf aan de slag met waterslang of vlammenwerper. De gemoedelijke zwerm, die er misschien wel eng uit ziet maar eigenlijk ongevaarlijk is, zal veranderen in een massa woede bijen. Dat is dus geen oplossing. Laat de zwerm hangen en neem contact op met uw lokale imker.

Kunt u er geen vinden in de Gouden Gids, telefoonboek of internet (advies zoekopdracht: zwerm meldpunt) kijk dan op:

http://www.bijenhouders.nl/bijen-en-welzijn/bijenzwerm

Dit is de site van het NBV(Nederlandse Bijenhouders Vereniging). Hier kunt u zoeken naar een imker in de buurt. Ook op deze site vindt u informatie over het verschil tussen hommels, wespen ... en bijen. Bovendien vindt u hier nog veel meer weetjes over de bijen en de bijenhouderij.